Wat is wft

Wanneer je nieuw bent in de financiële dienstverlening zal je ongetwijfeld niet meteen weten wat Wft inhoudt. Sterker nog, regelmatig zien we dat ook mensen die al langer actief zijn in de financiële dienstverlening de Wft-structuur niet helemaal kennen. Daarom geven wij hier antwoord op de vraag: Wat is Wft?

Wat is Wft?

Wft staat voor “Wet op het financiële toezicht”, dit is een wet die van toepassing is op de financiële dienstverlening. De wet stelt dat iedereen die advies/informatie geeft in de financiële dienstverlening in het bezit moet zijn van het desbetreffende Wft-diploma. Met een diploma verdien je het recht op adviesbevoegdheid. Dit diploma is niet eeuwig geldig, wel kan de geldigheid van het diploma verlengt worden (hier gaan we later op in). Er zijn 9 verschillende Wft-modules:

Bij het behalen van een Wft-diploma behaal je het recht om advies te mogen geven, dit recht wordt adviesbevoegdheid genoemd. Wanneer je in het bezit bent van bijvoorbeeld het Wft-Inkomen diploma, mag je alleen advies en informatie geven binnen dit onderwerp. In de module Basis kan je geen diploma behalen, hier kan je alleen een certificaat voor bemachtigen. Dit betekent dat het afronden van de module-Basis geen adviesbevoegdheid oplevert.

Naast het behalen van het Wft-diploma stelt de wet dat een adviseur ten alle tijden Permanent Actueel moet zijn. Hier gaan we aan het einde van de blog verder op in.

Wat is Wft-Basis?

Zoals al eerder benoemd was geeft het Wft-Basis geen recht op adviesbevoegdheid, toch is het heel belangrijk dit certificaat te behalen. Zoals de naam al aangeeft is dit een module die de Basis legt voor elke adviseur binnen de financiële dienstverlening. Om een diploma te behalen in één van de andere modules, is het verplicht om in het bezit te zijn van het Wft-Basis certificaat. In tegenstelling tot de andere modules blijft je certificaat in de module Basis altijd geldig.

Hoe kom ik aan een Wft-diploma?

Om het Wft-diploma te behalen moet je het examen in de desbetreffende module succesvol afronden. Het is mogelijk om je direct op te geven voor zo’n examen, echter wordt er wel geadviseerd om hier eerst goed voor te studeren. Het lesmateriaal is hier te bestellen! Om deel te mogen nemen aan het examen, kan je je hier aanmelden en een examen inboeken.

Hoe ziet het Wft-vakbekwaamheidsstelsel eruit?

Sommige modules bevatten ook de stof van andere modules, de opbouw van de verschillende modules wordt het vakbekwaamheidsstelsel genoemd. Om dit overzichtelijk te maken is er een figuur van het vakbekwaamheidsstelsel gemaakt. Dit figuur ziet er als volgt uit:

Wat is Wft - Wft vakbekwaamheidsstelsel

Figuur, Wft vakbekwaamheidsstelsel

Om een module af te ronden dien je alle onderliggende modules ook te behalen. Dus om het diploma voor Pensioen te behalen, moet eerst het diploma-Vermogen en certificaat-Basis gehaald worden. Wanneer je succesvol je examen in Pensioen afrond maar je bezit het diploma van Vermogen nog niet, dan ontvang je alleen het certificaat van Pensioen (dus geen diploma). Een certificaat geeft geen recht op adviesbevoegdheid.

Hoelang is het Wft-diploma geldig?

We hadden het al eerder benoemd, de Wft-diploma’s zijn niet eeuwig geldig. Wanneer je in het bezit bent van een Wft-diploma is deze alleen geldig tijdens de huidige en de opvolgende PE-periode. De PE-periode’s zijn als volgt samengesteld:

  • 1 april 2017 tot en met 31 maart 2019
  • 1 april 2019 tot en met 31 maart 2022
  • 1 april 2022 tot en met 31 maart 2025

Om je Wft-diploma te verlengen dien je een vervolg-examen te behalen in de desbetreffende Wft-module. Dit examen noemen we Permanente Educatie (PE). Hier komt dus ook de naam PE-periode vandaan. Bij het behalen van je Wft-diploma heb je de opvolgende periode de tijd je om diploma te verlengen.

Als voorbeeld: Jij behaald op 16 januari 2019 het diploma Wft-zorg. Dit betekent dat je in ieder geval adviesbevoegd bent in de zorg tot 31 maart 2022. Wanneer je je adviesbevoegdheid wil verlengen tot 31 maart 2025, dan moet je tussen 1 april 2019 en 31 maart 2022 je PE-zorg certificaat behalen.  Heb je je adviesbevoegdheid wel verlengt tot 31 maart 2025 en wil je je adviesbevoegdheid weer een periode verlengen, dan dien je tussen 1 april 2022 en 31 maart 2025 nogmaals het PE-certificaat te behalen.

Aangezien het certificaat Wft-Basis momenteel blijvend geldig is, bestaat hiervoor geen PE-certificaat. Wanneer je deze hebt behaald hoef je hier dus niks meer aan te doen. Voor de overige modules geldt de PE-regeling wel. Dit betekent dat er dus 8 PE-modules zijn:

Hoe behaal ik een PE-certificaat?

Het PE-certificaat is haalbaar door het PE-examen succesvol af te ronden. Om je goed voor te bereiden op dit examen zal het Wft-lesmateriaal niet volstaan, het examen gaat namelijk in op de veranderingen binnen de module. Hiervoor is speciaal PE-lesmateriaal ontwikkeld, dit kan je hier vinden. Het examen kan je inboeken via deze pagina.

Wat is Permanent Actueel?

Naast het beschikken over een geldig Wft-diploma dient een adviseur Permanent Actueel(PA) te zijn, dit is opgelegd door het AFM. Dit betekent dat de adviseur aan moet kunnen tonen op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen binnen zijn/haar vakgebied (de module waarin de adviseur advies geeft). Hoe je dit kan aantonen is aan de adviseur zelf. Zo kan je bijvoorbeeld geabonneerd zijn op een bepaald vakblad of je krijgt automatisch updates van alle ontwikkelingen. De meeste adviseur kiezen voor de tweede vorm van het aantonen van hun PA. Er zijn verschillende instanties die een deze vorm van PA aanbieden. Consis-PA is hier een goed voorbeeld van.

Vond je dit blog nuttig? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

    Blijf op de hoogte, meld je aan voor onze nieuwsbrief.

      “Door E-learning van Consis had ik iedere minuut van de dag mijn lesmateriaal beschikbaar. Ideaal!”